Wat ik doe

Kraamzorg in Nederland

Kraamzorg is iets typisch Nederlands. Nederland is ook één van de weinige westerse landen waar bevallingen nog thuis kunnen worden uitgevoerd. In de meeste landen bevallen vrouwen enkel in het ziekenhuis dan blijven ze daar nog een aantal dagen waarna zij het vervolgens helemaal zelf moeten doen.

In Nederland kun je kiezen waar je wilt bevallen. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, je hebt altijd recht op kraamzorg in de eerste 8 dagen vanaf de geboorte van je kindje. Als je thuis bevalt is de kraamverzorgster al tijdens de bevalling aanwezig. Mocht je poliklinisch willen bevallen en alles verloopt zonder complicaties, kun je binnen een aantal uur alweer thuis zijn. En zal de kraamverzorgster bij thuiskomst op de stoep staan. Maar dan, zeker bij een eerste kindje, heb je zo veel vragen.

Wat doet een kraamverzorgster?

Naast alle vragen beantwoorden doet een kraamverzorgster nog veel meer. Prioriteit is het bewaken van de gezondheid van moeder en kind. Daarbij adviseer ik o.a. in het geven van borstvoeding, het baden van het kindje, het gebruiken van een kruik en het verschonen van luiers. Daarnaast zullen er huishoudelijke taken worden uitgevoerd zoals de was, stofzuigen, verschonen van de bedden en het schoon houden van het sanitair. Ook zal er voor koffie en thee met beschuit en muisjes gezorgd worden voor de visite. En als er oudere kinderen zijn, dan wordt er ook voor hen gezorgd. Verder kan er naar wens van het gezin eventueel ook gekookt worden of kunnen er boodschappen gehaald worden.

Kennismaking

De kraamtijd is een mooie periode en uiteraard is het fijn als je dan een goede klik hebt met je kraamverzorgster. Indien gewenst, kunnen we aan het begin van je zwangerschap een kennismakingsgesprek inplannen zodat je mij al wat beter leert kennen. Vervolgens bespreken we in het intakegesprek precies wat jullie wensen zijn met betrekking tot de kraamverzorging. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld juist helemaal niet prettig dat een ‘vreemde’ het huishouden voor ze doet. Maar in de praktijk blijkt dat toch wel erg prettig te zijn! Dit intakegesprek plannen we in rond week 30. Doorgaans adviseert de verloskundige om je rond week 12 aan te melden bij een kraamverzorgster. Zodra je bent bevallen start de kraamzorg. Dit is standaard 8 dagen (met de dag van bevalling als dag 1).

Werkgebied

Aangezien ik dicht bij mijn cliënten wil wonen om zo snel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden, reikt mijn werkgebied tot de volgende plaatsen:
Akersloot, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Limmen en Uitgeest.

Ontwikkeld door Zeno